27 Şubat 2013 Çarşamba

Hangi çorba neye iyi geliyor?



Sofralardan eksik olmayan, Türk mutfağının vazgeçilmezi çorbalar, kanser, sindirim sistemi, kolesterol gibi pekçok hastalığa da iyi geliyor. İşte çorbaların faydaları...
DOMATES ÇORBASI: Domatesin kalorisi azdır. Bir orta boy domatesle en fazla 25-30 kalori alırsınız. Domates ve domates ürünlerinin kilo yönetimini kolaylaştırmasının bir nedeni de budur.
Hangi çorba neye iyi geliyor? |  görsel 1
 
Domates lif zenginibir besindir. Lif bakımından zengin beslenme; kolesterol kan şekerine destek olur. * Kan basıncını azaltır. * Kansere karşı korur. * Kilo yönetimini kolaylaştırır. * Kansızlıkla mücadelede yardımcıdır
Hangi çorba nelere iyi geliyor?Hangi çorba nelere iyi geliyor?
TARHANA ÇORBASI: Diyabet, hipertansiyon ve obezitenin tıbbi beslenme tedavisinde glisemik indeksinin beyaz ekmekten düşük olması ve doyurucu özelliğinin fazla olması nedeniyle tavsiye edilen bir besindir. * Yoğurt tüketemeyen kişiler ve bebeklerin beslenmesinde çok iyi bir alternatiftir. Ayrıca tahılların fermentasyonu sonucu oluşan tarhana probiyotik özellikte bir besindir. * Kurutulan besinlerde C vitamini yok denecek kadar azdır bu nedenle tarhana da sofrada salata vb. C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketilirse besleyici değeri artar.
Hangi çorba nelere iyi geliyor?
MERCİMEK ÇORBASI: Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür: Böylece kalp krizi geçirme rizikosunu azaltır; kalp dostu bir besin olduğunu kanıtlar. * Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek şeker hastaları için değerli bir besindir: Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür. * Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. * Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler. * Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar. * Mercimek içerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır. * Mercimek çorbası içtiğinizde kuru baklagil tüketmiş olur ve posa alımınızı da artırmış olursunuz
Hangi çorba nelere iyi geliyor?
BROKOLİ ÇORBASI: Besin olarak en yararlı sebzelerden biri olan brokolinin faydaları; * Brokoli içerdiği maddeler açısından insan sağlığı üzerinde çok faydalıdır. Vitamin değerleri açısından; A, E ve C vitaminlerini içermektedir. İçerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir özelliğe sahiptir. * Antibiyotik özelliğe sahip olan brokoli, bu yönüyle prostatitis'e (prostat enfeksiyonu) karşı çok etkindir. * Hiç bir antibiyotik yoktur ki bağışıklık sistemimizi zayıflatmasın. İşte brokolinin önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır; aynı zamanda hem bağışıklık sistemimizi güçlendirmekte hemde antibiyotik vazifesi görmektedir.
Hangi çorba nelere iyi geliyor?
EZOGELİN ÇORBASI: Enerji verir ve yorgunluğu giderir. * Kansızlara faydalıdır. * Anne sütünü attırır. * Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. * Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. * Kalp krizi riskini azaltır. * Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
Hangi çorba nelere iyi geliyor?
YAYLA ÇORBASI: Japonya’da yapılan araştırmalar, şekersiz yoğurdun nefes kokusunu giderdiğini, diş taşı ve diş eti iltihaplarını doğal yollardan önlediğini ortaya koydu. Araştırma kapsamında 6 hafta boyunca günde bir porsiyon yoğurt yiyenlerin yüzde 80’inde nefes kokusuna yol açan hidrojen sülfit düzeyinin düştüğünü belirten Japon bilim adamları, yoğurdun içeriğindeki maddelerin bu rahatsızlıkları önlediğini vurguladı. * Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirdirir. Bu özelliği nedeniyle yoğurt vücudu kanserden, mide ve bağırsak hastalıklarından, mide, kolon ve ince bağırsak kanserlerine kadar birçok hastalıktan korur. * Yoğurt, bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların yaşamasını engeller ve sindirimi kolaylaştırır. Vücutta kendi kendine sindirilen tek gıda yoğurttur. * Yoğurt tüberküloz hastalığına karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. Stres, alkol, kolalı ve karbonatlı içeceklerle zarar gören sindirim sistemini korur. * Yoğurt karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfordan oldukça zengin bir besindir.
Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. * Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler. * Yoğurt büyüme gelişme çağında diş ve kemik gelişimini hızlandırır, raşitizmden korur, kemikleri güçlendirir ve kırılmaları önler. * Yoğurt, bebeklere altıncı aydan sonra ek olarak verilen ilk besinlerden biridir. Böylece bebeklerin kemik ve diş gelişimine yardımcı olur. Bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Bağırsaklarda faydalı mikropların oluşumunu hızlandırır, ishalden korur.
Hangi çorba nelere iyi geliyor?
TAVUK SUYU ÇORBA: * Tavuk sulu sebze çorbaları, nötrofil ismi verilen iltihap hücrelerini engelliyor. (Nötrofiller, solunum yollarında muküs salgısını artırarak öksürük, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi hastalık belirtilerinden sorumlu tutulan hücrelerdir.)
Hangi çorba nelere iyi geliyor?
MISIR ÇORBASI: * Lif yönünden zengin bir besin olması, kan şekerinin dengeli bir şekilde yükselmesini sağlar. Bol lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığı da önler ve ishali keser. * Koroner kalp hastalığı riskini azaltır. * İçerdiği yüksek karbonhidrat sayesinde da enerjinize enerji katar.
Hangi çorba nelere iyi geliyor?
MANTAR ÇORBASI: Tüm dünyada onbinlerce çeşidi bulunan mantar protein ve demir açısından çok zengindir. Ayrıca mantarda A, B, D, P ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor ve bakır mineralleri de bulunur. * İçerdiği Protein değeri sayesinde etin yerini tutar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır.
Hangi çorba nelere iyi geliyor?
ISPANAK ÇORBASI: A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengin bir besindir. * Vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir. * Yorgunluğu giderir. * Zihni kuvvetlendirir. * Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir. * Ispanak, kansızlığa iyi gelmesinin yanında kanser, kalp ve damar hastalıkları ile soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da faydalıdır.
Hangi çorba nelere iyi geliyor?
KEREVİZ ÇORBASI: Oldukça besleyici bir sebze olan kereviz A, B ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir. Besin değeri ve faydası bakımından Allah’ın bir lütfü olan bu bitki pek çok hastalığa iyi gelir. * Uyarıcıdır. * Kandaki stresi hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir. * Vücudu kuvvetlendirir. Cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlığı giderir. * İştah açıcıdır. * Ağız kokusunu giderir. * Öksürüğü keser.
haberturk

26 Şubat 2013 Salı

Kolanın vücütta 60 dakikası

1 bardak kola içtiğinizde kanınıza 10 çay kaşığı kadar şeker giriyor. 
Yani almanız gereken günlük şeker dozunun yaklaşık 100 katı.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, 
bir bardak kolanın 60 dakikada vücuda verdiği zararı 
sekiz başlık altında şöyle özetliyor:

1. İlk 10 dakikada: Kanınıza hemen 10 çay kaşığı kadar şeker girer. Bu normal günlük dozun 100 katı kadardır. Bulantınızın olmamasının nedeni içinde bulunan 'fosforik asiddir'.

2. İlk 20 dakikada: Kan şekeriniz aşırı şekilde yükselir. 
Bunun sonucu pankreasınızda aşırı derecede insülin salgılanır 
ve kan şekerinin fazlası karaciğerde yağ olarak 
depolanmaya başlar.

3. 40 dakika içinde: Kafeinin tamamı dolaşıma girmiş olur. 
Kan basıncı yükselir, karaciğerden daha fazla şeker yapılarak 
kana geçer ve kan şekeri tekrar yükselir.

4. 45 dakika içinde: Beyinde dopamin yapımı artar, mutluluk hissi başlar (eroinin etkisine benzer bir etki meydana gelir.)

5. 60 dakika içinde: Ani açlık hissi oluşur.

6. Tekrar kolaya ve tatlılara saldırırsınız.

7. Bu kısır döngü devam ettiği süre karaciğer ve göbek yağlanması artar, vücudun tüm hücrelerinde leptin ve insülin direnci gelişir.

8. Şişmanlık hastalığını başlatmıştır ve bütün dejeneratif hastalıkların nedenidir.

OKUDUYSAN BEĞEN BAŞKALRI DA OKUSUN DİYE PAYLAŞ !

‎1 bardak kola içtiğinizde kanınıza 10 çay kaşığı kadar şeker giriyor.
Yani almanız gereken günlük şeker dozunun yaklaşık 100 katı.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay,
bir bardak kolanın 60 dakikada vücuda verdiği zararı
sekiz başlık altında şöyle özetliyor:

1. İlk 10 dakikada: Kanınıza hemen 10 çay kaşığı kadar şeker girer. Bu normal günlük dozun 100 katı kadardır. Bulantınızın olmamasının nedeni içinde bulunan 'fosforik asiddir'.

2. İlk 20 dakikada: Kan şekeriniz aşırı şekilde yükselir.
Bunun sonucu pankreasınızda aşırı derecede insülin salgılanır
ve kan şekerinin fazlası karaciğerde yağ olarak
depolanmaya başlar.

3. 40 dakika içinde: Kafeinin tamamı dolaşıma girmiş olur.
Kan basıncı yükselir, karaciğerden daha fazla şeker yapılarak
kana geçer ve kan şekeri tekrar yükselir.

4. 45 dakika içinde: Beyinde dopamin yapımı artar, mutluluk hissi başlar (eroinin etkisine benzer bir etki meydana gelir.)

5. 60 dakika içinde: Ani açlık hissi oluşur.

6. Tekrar kolaya ve tatlılara saldırırsınız.

7. Bu kısır döngü devam ettiği süre karaciğer ve göbek yağlanması artar, vücudun tüm hücrelerinde leptin ve insülin direnci gelişir.

8. Şişmanlık hastalığını başlatmıştır ve bütün dejeneratif hastalıkların nedenidir.



BULGURUN İNANILMAZ FAYDALARI...

BULGURUN İNANILMAZ FAYDALARI...
 
 
ABD’li doktorlar artık ilaç yerine bulgur veriyor.

O kadar ki çok faydaları var.

Özellikle de hamilelikte bir numaralı ilaç yerine geçiyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram diyor ki;

-’Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyor’ .

HAMİLELİK İÇİN MUCİZE ETKİ

Profesör Doktor Mustafa Bayram´ın aktardığına göre, ´´Bir kadın hamile olduğu zaman bebeğin beyin gelişimi için doktorlar folik asit ilaçları veriyor, bu ilaçlar çocuğun beynini geliştiriyor.

Fakat Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyorlar.

Diyorlar ki ´hamileyseniz ilk 3 ay içerisinde bulgur yediğiniz zaman folik asidi ilaçtan değil direkt olarak bulgurdan alabilirsiniz´.

O açıdan bulgur önemli´.

Bulguru ABD´de gözde yapan bir çok yönü var.

Onlardan bazılarını Prof. Bayram şöyle sıralıyor;
*Bulgur, böcek ve larvaların oluşumuna dayanıklıdır.

*Raf ömrü oldukça uzun, sıcağa ve rutubete dayanıklıdır.
*Bulgur doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir.
*Hazırlanması kolaydır. Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir üründür.
*Kalp için oldukça yararlı, sindirimi kolaydır.
*Süt ile karıştırıldığında mükemmel, muhteşem bir gıda oluyor.

ET KANSERDEN KORUMAZ AMA BULGUR KORUR

Başlığa bakıp da et yememezlik etmeyin, onun yeri abartmamak kaydıyla ayrı ama en azından etli çiğ köfte yerine bulguru, özellikle haşlanmış (yalancı köfte gibi) olarak tercih edin ve sofranızda bulguru en azından haftada 2 kez tüketin.

Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulguru, meşhur moğol imparatoru Cengiz Han savaşlarda ordu erzakları arasında bulundurmuştur.

FAKİRİN DOKTORU

Gelelim ucuz olduğundan mı bilinmez ülkemizde Anadolu mutfağı dışında çok da fazla itibar görmeyen bulgurun faydalarına.

*Bulgur özellikle bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltır.

*Besin değeri yanında vitaminler açısından da son derece zengin bir gıdadır.

*Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler (fiber) bakımından oldukça zengindir.

*Fiber düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelleyen önemli bir besin elemanıdır.

KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR

*Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.

*Bunun dışında B1, B6 vitaminleri ve Niasin’den zengindir.

*Bulgurda bulunan lifler, içerisinde bulunan selüloz, pektin gibi yapılarla vücutta dengeleyici etki gösterir.

*Suda çözünebilen lifler, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürücü etki gösterir.

KİLO VERMEK İSTEYENLER İÇİN BİREBİR

*Lifli besinler diğer besinlere oranla aynı zamanda daha fazla tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırır.

*Ayrıca günlük su ihtiyacını da artırdığından bol su içilmesini sağlar.

*Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, folat ve magnezyum sinir ve sindirim sistemi sağlığında önemli rolleri olan maddelerdir.

BULGUR KABIZLIĞI DA ÖNLÜYOR

*Bulgur aynı zamanda içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

*Kabızlığı önler,

*Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar,

*Zihni dinlendirir ve enerji verir.

EKMEK GİBİ

*2 yemek kaşığı pişmiş bulgur kalori değeri bakımından 1 dilim ekmeğe denk düşmektedir.

*Zayıflama diyetlerinde kolestrol sorunu olanları ekmek yerine bu sebeple bulgur önerilir.

PİRİNÇ YERİNE BULGUR TÜKETİN

*Doktorlar bulgurun, vitamin ve protein yönünden pirince oranla daha zengin olduğu da bildiriliyor.

*Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü´nce yapılan bir araştırmaya göre, bulgur, pirince göre 4 kat kalsiyum, 4 kat demir, 2 kat fazla protein içeriyor.

*Vitamin ve protein yönünden zengin olan bulgur üstelik çok daha ucuz.

DEMİR ORANI ISPANAKTAN BİLE FAZLA

Bulgurda, bazı sebzelerden daha çok demir bulunmaktadır.

Bu sebeple de doktorlar vücudunda demir eksikliği bulunanlara ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.

Porsiyon yününden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram, bulgurda ise 3,5 miligram demir olduğu görülür.

ÇİN´DE KUTSAL BİTKİLERDEN BİRİ

MÖ 2800´de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir.

Mercimek Köftesi

MALZEMELER:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı kısırlık bulgur
1 büyük kuru soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağ

1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, pul biber
Limon
Maydanoz
Taze soğan

Kıvırcık


 YAPILIŞI:
Mercimeklerin üzerini 1 parrmak geçecek kadar su koyup önce harlı ateşte, sonra ksık ateşte ara ara karıştıralım ve yumuşayıncaya kadar pişirelim Pişirip suyunu çekince yıkayıp süzdüğümüz bulguru ekleyip karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım. Bir tavaya yağları alalım,eriğince minik doğranmış kuru soğanı pembeleşene değin kavuralım.Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavuralım ve mecimeğe ekleyip karıştıralım. Baharatları ekleyelim Soğudukan sonra ince kıyım doğranmış yeşillikleri ve limon suyunu koyup,şekillendirelim.Arzu ederseniz roka da ekleyebilirsiniz.Mercimek köftesini ister klasik şekilde ister yuvarlak şekilde yapıp kürdan takabilirsiniz.
                                                                                                                               AFİYET OLSUN
NOT:Arzuya göre kimyon kullanabilirsiniz.

 NOT:Her mercimeğin cinsi farklı olduğundan su miktarını yazmadım. Bazı mercimekler çok daha çabuk pişiyor.Normalde mercimeğin üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyuyoruz,kaynadıktan sonra gayet kısık ateşte ara ara karıştırarak yumuşayıcaya kadar pişiriyoruz. 2 su bardak su koyunuz,yetmezse ilave edebiliriz.


Magma Kek

Magma Kek tarifi
 
 








 


Mutfağım programının tarifi

Malzemeler

1 paket labne peynir
7 kaşık şeker
5 bardak süt
3 kaşık nişasta
3 kaşık un
Hamuru için:2 bardak un
3 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ
Sosu için:1 bardak frambuaz
2 kaşık nişasta
2 kaşık şeker

Yapılışı:İki bardak una 3 yumurta kırılır. Birer çay bardağı süt ve şeker eklenir. Birer pakette vanilya ve kabartma tozu ile 1 çay bardağı koyulan kek harcı yoğurulur. Kek hamuru dinlenirken, 5 bardak süte, 7 kaşık şeker, 3’er kaşık nişasta ve un katılarak muhallebi gibi pişirilmeye başlanır. Üzerine 1 paket labne peynir eklenerek fokurdayana kadar karıştırılarak kaynatılır.Dinlenen kek hamuru kalıba dökülür ve üzerine kaşıkla parça parça labneli muhallebi dökülür. Hazırlanan kek fırında pişirilir. Bir bardak frambuaz, ikişer kaşık nişasta ve şekerle pişirilerek soğumaya bırakılır. Fırında pişen kekin üzerine frambuazlı sos dökülür.

İşkembe Çorbası

Terbİyelİ İşkembe Çorbası tarİfİ
 

Terbiyeli İşkembe Çorbası tarifi
 
Malzemeler:1 kg işkembe
1 ½ su bardağı un
1 ½ su bardağı yoğurt
3 adet yumurta
1 ½ yemek kaşığı tereyağı
3 diş sarımsak
Sirke
Kemik suyu

Yapılışı:Güzelce temizlenmiş işkembe yaklaşık 5 dakika kaynatılır (düdüklünün kapağı açık olarak) ve suyu dökülür. Düdüklü tencere tekrar suyla doldurulur ve işkembe yaklaşık bir buçuk saat haşlanır. Haşlanan işkembenin suyu ayrılır. İşkembe kevgira alınır. En az 8 saat üzerine bir ağırlık konularak süzülmesi sağlanır. Süzülen işkembe küp küp doğranır. İşkembenin suyu ( 1 buçuk su bardağı) ve 5 bardak kemik suyu aynı tencerede birleştirilir, üzerine biraz da sıcak su eklenir. Terbiyesi için; 3 adet yumurta, 1 buçuk su bardağı yoğurtla çırpılır ve üzerine 1 buçuk bardak da un eklenip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırılıp süzülür. Kesilmemesi için çorbanın kaynayan suyuyla karıştırılıp yavaş yavaş tencereye dökülür. İşkembeler ve 1 buçuk yemek kaşığı tereyağı eklenip 1-2 taşım daha kaynatılır. En son arzuya göre tuzu eklenir. 3 diş sarımsak sirke ile karıştırlıp çorbanın yanında sunulur.
 

Susam ezmeli kurabiye


Susam Ezmeli Kurabiye tarifi
Malzemeler:4 kaşık susam ezmesi
1 kase ceviz
2 kaşık şeker

Hamuru için:1 kaşık amonyak
1 bardak süt
2 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
250 gram margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un

Yapılışı:Bir bardak süt, kırılan 2 yumurta ve 1 çay bardağı şeker ile karıştırılır. Üzerine 1 kaşık amonyak, eritilen 250 gram margarin ve aldığı kadar un eklenerek yoğurulur. Ardından dinlenmeye bırakılır. Dört kaşık susam ezmesi öğütülmüş ceviz ve şekerle karıştırılır. Dinlenen hamur açılarak kare kare kesilir. Kesilen hamur parçalarının üzerine cevizli susam ezmesi koyulur. Hamur parçası karşılıklı iki köşesinden kapatılır ve diğer uçların açık kalması sağlanır. Önceden 200 derece ısıtılan fırında pişirilir. Pişen kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir.

Susam ezmeli kurabiye sunuma hazırdır

25 Şubat 2013 Pazartesi

Anlamlı Sözler

Oskar'da şıklık yarışı


Oscarda şıklık yarışı.. |  görsel 1
Zoe Saldana, Alexis Mabille elbisesiyle göz doldurdu.




Kristen Stewart, Reem Acra marka elbisesiyle kameralara poz verdi.


 
 
Her zaman ki siyah giymeği tercih eden Adele bu kez Jenny Packham marka elbisesiyle karşınızda.