4 Eylül 2013 Çarşamba

Soslu Acı Biber Turşusu

Biberlerin saplarını temizleyip,uçlarına çizik atıyoruz.
 
 
 
2kg domatesi rendeliyoruz.
 
 
4-5 diş sarımsağı soyup küçük küçük doğruyoruz.

İçine yarım çay bardağı sirke,bir çay bardağı sıvıyağ.bir yemek kaşığı tuz.bir tatlı kaşığı şeker atıyoruz.

 
hepsini karıştırıyoruz. Tuzunu ağız tadınıza göre kendiniz de ayarlayabilirsiniz.(Yemeklerinizde kullandığınız tuz ayarında olacak şekilde,kendiniz ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.)

Sonra kavanozlara koyup buzdolabında saklamanız gerekiyor. Sıcak ortamda domatesten dolayı çabuk ekşime yapıyor.
 
Kışın soğuk günlerinde kahvaltılarınızda, yemeklerinizin yanında vücudunuzu ısıtacak hafif acı mezeniz hazır oluyor.
 
AFİYET OLSUN.

3 Eylül 2013 Salı

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER



•    Kırmızı biber kanserle savaşta en büyük yardımcılarınızdan biridir. İçerisinde bulunan likopen kansere karşı oldukça etkilidir. Prostat, pankreas ve rahim kanseri bu kanser çeşitleri arasındadır.
•    Kırmızı biber antioksidan açısından oldukça zengindir ve kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
•    Kolayca kilo vermenizi sağlar. bu sebzeler vücut sıcaklığını artırır ve oksijen gereksinimi yaratır. Bu sayede kilo vermek daha kolay bir hale gelmektedir.
•    Kırmızı biber içerisinde bulunan A vitamini gözlere ve bağışıklık sistemine iyi gelir.
•    B vitamini beynin gelişimi için oldukça önemlidir. Vücut metabolizmasını etkiler ve proteinin enerjiye dönüşümüne yardımcı olur.
•    E vitamini hücrelerde hasar görülmesini engeller ve bu sayede kanser potansiyelini azaltır.
•    Kırmızı biberde C vitamini ve potasyum da bol miktarda bulunur. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken potasyum kalp krizi riskini azaltır.



·         MALZEMELER :
·         Kırmızı biber ( Salçalık)
·         Buzdolabı poşeti
·         YAPILIŞI:
·         En önemli kısım, satın alırken biberleri etli ve düzgün şekillerde seçmektir.
·         Şekilsiz olan biberleri közlemek zor oluyor.
·         Biberleri güzelce yıkayalım.
·         Ocağı folyo ile kaplayınız.
·         Böylece ocak  çok fazla kirlenmiyor ve temizlemesi kolay oluyor.
·         Ben ocak üzerine konan Közlemeci kullanıyorum.
·         Her pazarda ve 1 milyoncu diye tabir ettiğimiz dükkanlarda bulabilirsiniz.
·         Sanıyorum fiyatı 4-5 lira civarında.
·         Ocağın altını çok harlı açmayalım.
·         Birden biberleri kavuruyor.
·         Orta hararetli ateşte biberleri çevirerek közleyelim.
·         Bazıları evdeki fırında veya çarşıdaki ekmek fırınlarında közlemeyi tercih ediyor.
·         Ben o tadı sevmediğim için ocak üzerinde közlüyorum.
·         Tabii bahçede mangal şansınız varsa onu tercih ediniz :)
·         Közlenen biberleri bir poşete alınız ve ağzını kapatınız.
·          5-10 dakika  bekletiniz.
·         Böylece soyma işi çok  daha kolay gerçekleşecektir.
·         Biberlerin kabuklarını, saplarını ve çekirdek yataklarını temizleyelim.
·         Soğumaya bırakalım.
·         Soğuduktan sonra  belli sayılarda buzdolabı poşetlerine paylaştıralım, havasını alıp ağzını sıkıca kapayalım !!!
·         Ben genelde 6 ' lı gruplar yapmayı tercih ediyorum.
·         Kahvaltılarda  peynirli ekmekler yapmak içinse büyüklüğüne göre 1-2 adet biberi poşetlere paylaştırıyorum.


·         SAĞLIKLA ...AFİYETLE...