- 1 su bardağı pirinç
- 250 gr. yağlı kıyma,
- 1 orta boy soğan
- 3 diş sarmısak
- 1 yemek kaşığı biber, bir yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı nar veya erik ekşisi, sumakta olur.
- 8-10 dal maydanoz, dereotu
- 1 tatlı kaşığı kişniş,1 er çay kaşığı kimyon,yenibahar, karabiber
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,tuz
- Ayrıca: 4-5 adet iri soğan
- Sos malzemesi: 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı
- Pirinçi yıkayın. Eti, ince doğranmış maydanozu, sarmısak ve soğanı ince ince kıyıp ekleyin.
- Diğer malzemeleride ekleyip iyice yoğurun. İçi yumuşak olsun diri kalmasın istiyorsanız, 1 su bardağı kadar su ilave edin.
- Soğanları soyun. Bıçakla bir kenarından tam orta kısmına kadar kesin. Soğanları kaynamakta olan suyun içine atıp 7-8 dakika kadar haşlayın.
- Dikkatlice soğanın katlarını ayırın. İç kısımda kalan kısımlar hala çok diri ise onları ayırdıktan sonra yeniden 1-2 dakika daha haşlayabilirsiniz.
- Ayırdığınız her katın kenarına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzemesinden koyup sarın ve uç kısmı alta gelecek şekilde tencereye yerleştirin.
- En ortada kalan kısımları da dolmaların aralarına koyun. Pişmiş soğan antibiyotik gibidir .
- Eğer asma yaprağınız varsa, sarıp dolmaların arasına koyabilirsiniz. Birbirlerine çok yakışıyorlar.
- Tereyağında salçayı kavurup üzerine 3 bardak kadar su ekleyip, dolmaların üzerine dökün.
- Dolmaların üzerine dolma taşı veya uygun bir tabak kapatıp ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca altını kısıp, 1 saat kadar pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder