10 Mart 2013 Pazar

Soğan Dolması

Malzemeler
  • 1 su bardağı pirinç
  • 250 gr. yağlı kıyma,
  • 1 orta boy soğan
  • 3 diş sarmısak
  • 1 yemek kaşığı biber, bir yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı nar veya erik ekşisi, sumakta olur.
  • 8-10 dal maydanoz, dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kişniş,1 er çay kaşığı kimyon,yenibahar, karabiber
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,tuz
  • Ayrıca: 4-5 adet iri soğan
  • Sos malzemesi: 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

         Yapılışı

  • Pirinçi yıkayın. Eti, ince doğranmış maydanozu, sarmısak ve soğanı ince ince kıyıp ekleyin.
     
  • Diğer malzemeleride ekleyip iyice yoğurun. İçi yumuşak olsun diri kalmasın istiyorsanız, 1 su bardağı kadar su ilave edin.
     
  • Soğanları soyun. Bıçakla bir kenarından tam orta kısmına kadar kesin. Soğanları kaynamakta olan suyun içine atıp 7-8 dakika kadar haşlayın.
     
  • Dikkatlice soğanın katlarını ayırın. İç kısımda kalan kısımlar hala çok diri ise onları ayırdıktan sonra yeniden 1-2 dakika daha haşlayabilirsiniz.
     
  • Ayırdığınız her katın kenarına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzemesinden koyup sarın ve uç kısmı alta gelecek şekilde tencereye yerleştirin.
     
  • En ortada kalan kısımları da dolmaların aralarına koyun. Pişmiş soğan antibiyotik gibidir .
     
  • Eğer asma yaprağınız varsa, sarıp dolmaların arasına koyabilirsiniz. Birbirlerine çok yakışıyorlar.
  • Tereyağında salçayı kavurup üzerine 3 bardak kadar su ekleyip, dolmaların üzerine dökün.
  • Dolmaların üzerine dolma taşı veya uygun bir tabak kapatıp ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca altını kısıp, 1 saat kadar pişirin.

Hiç yorum yok: