26 Şubat 2013 Salı

Mercimek Köftesi

MALZEMELER:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı kısırlık bulgur
1 büyük kuru soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağ

1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, pul biber
Limon
Maydanoz
Taze soğan

Kıvırcık


 YAPILIŞI:
Mercimeklerin üzerini 1 parrmak geçecek kadar su koyup önce harlı ateşte, sonra ksık ateşte ara ara karıştıralım ve yumuşayıncaya kadar pişirelim Pişirip suyunu çekince yıkayıp süzdüğümüz bulguru ekleyip karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım. Bir tavaya yağları alalım,eriğince minik doğranmış kuru soğanı pembeleşene değin kavuralım.Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavuralım ve mecimeğe ekleyip karıştıralım. Baharatları ekleyelim Soğudukan sonra ince kıyım doğranmış yeşillikleri ve limon suyunu koyup,şekillendirelim.Arzu ederseniz roka da ekleyebilirsiniz.Mercimek köftesini ister klasik şekilde ister yuvarlak şekilde yapıp kürdan takabilirsiniz.
                                                                                                                               AFİYET OLSUN
NOT:Arzuya göre kimyon kullanabilirsiniz.

 NOT:Her mercimeğin cinsi farklı olduğundan su miktarını yazmadım. Bazı mercimekler çok daha çabuk pişiyor.Normalde mercimeğin üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyuyoruz,kaynadıktan sonra gayet kısık ateşte ara ara karıştırarak yumuşayıcaya kadar pişiriyoruz. 2 su bardak su koyunuz,yetmezse ilave edebiliriz.


Hiç yorum yok: