13 Kasım 2012 Salı

Ev yapımı Salatalık Turşusu

 MALZEMELER    :

2,5 Kg. Salatalık
1/2 Kg. Sivri Biber (Tercihen Acı)
3-4 Baş sarımsak
1/2 Çaybardağı Sirke (Üzüm)
1 Çay kaşığı limontozu
1 Yemek kaşığı Toz Şeker
5 Lt lik Cam kavanoz
3 Yemek Kaşığı Tuz (İri Tuz)
Su (Hazır Su - Kaynağından emin olduğunuz kaynak suyu) 

HAZIRLANMASI :

          Evinizde salatalık turşusu yapmak istiyorsanız öncelikle köy pazarlarını tercih etmelisiniz.Büyük şehirlerde organik pazar adı altında pekte ucuz olmayan ürünler organik adı altında satılmaktadır.Biz köy pazarından aldığımız 2,5 Kilogram badem salatalık (kornişon değil) herhangi bir işleme tutulmadan iyice temizlenmesine müteakip bir kaba alınır.
         Sarımsaklar öncelikle suda bekletilerek kabuğunun yumuşatılması sağlanır.Böylece soyması kolay olur.Soyulmuş sarımsaklar irilik durumuna göre 2 ye 3 bölünür.
         Biberler sapları kısaltılarak ve uçları alınarak ikiye bölünür.
         Kavonozun iyice temizlenmesine dikkat etmek gerekir.Kavonozun dibine öncelikle sarımsaklardan bir miktar saçılır.Salatalıklar yatık olarak kavonozun dibine 2 -3 sıra yerleştirilerek başlanır ve biberlerle birlikte eşit olarak aralarada sarımsaklar saçılmak suretiyle görsel bir güzellik verilerek yerleştirilir.
         Yarım çay bardağı sirkeyi hazırladığımız turşuya dökeriz.Daha sonra tuzu eritmeden doğrudan turşunun üzerine dökülür.Şeker ve limon tuzuda eklendikten sonra yeterince su ilave edilir.
Kapağının iyice kapatılması ve hava almaması gerekmektedir.Serin ve güneş görmeyen yerde 7 gün bekletilir ve afiyetle yenir.
         Turşu açıldıktan sonra buz dolabında saklanması uygundur.(Serin bir yerde saklanıyorsa buz dolabına gerek yoktur.)

Hiç yorum yok: