14 Kasım 2012 Çarşamba

Yağlı biber turşusu

MALZEMELER:

2,5 kg lık pet şişe (ölçüsü)
2,5 kg sivri cıtır sarı biber
2 çay bardağı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı iri tuz
1 baş sarımsak

YAPILIŞI:

    Köy pazarından yerli, sarı sivri biber alınır. Biberler güzel bir şekilde yıkanıp sularının süzülmesi için biraz bekletilir. Biberler kuruduktan sonra baş kısımları kesilip, büyüklüğüne göre 3 veya 4 parçaya bölünür.Pet şişeye biberler sıkı sıkı boşluk verilmeden yerleştirilirken aralarına sarımsak atılır.Tam iyi doldurmak için arasıra pet şişenin altını sert bir yere vurmanız, boşluk vermemeniz açısından iyi olur. Sonra sırasıyla şekeri, tuzu ve yağı şişeye döküyoruz.(Bunların şişeye kolay dökülmesi için huni kullanırsanız, zorlanmassınız ben böyle yapıyorum.) Şişenin ağzını sıkıca kapatıp  15 gün boyunca hiç açmıyoruz, bu günlerde şişeyi bir gün ters, bir gün düz çevirerek bekletiyoruz. Bunun amacı turşunun içindeki malzemesinin eşit olarak biberlerle temas etmesidir. Bu turşuya arkadaşlarımın bazıları  da tekme turşusu demektedir
     Turşunuz bu sürenin sonunda tüketilmeye hazırdır. Şişeyi acarken havasının yavaş yavaş boşalmasına dikkat edin,açtıktan sonra şişenin ağzını bıcak yardımıyla kesip turşuları bir kavonoza boşaltın.tüketim sırasında buzdolabında saklamanız iyi olur.Turşunun ağzı açılmadan 1veya 2 ay boyunca saklayabilirsiniz. Afiyetler olsun.
   

Hiç yorum yok: