21 Aralık 2012 Cuma

Aynısefanın Faydaları

Aynısefanın Faydaları

Aynısefa bitkisi özellikle kadınlara faydaları bilinen bir bitkidir. Bu yazımızda size aynısefa bitkisi hakkında güncel bilgiler anlatacağız.

Aynısefa

  Nergisgiller familyasından Narcissus cinsinden bitki türlerinin ortak adına Aynısefa denilmektedir. Bu bitkilerde sap 20-80 cmkadar yükselebilmektedir. Soğanlı olan bu bitkilerde taç yaprakları beyaz veya sarının karışımları şeklindedir. Ana vatanı Avrupa olan bu bitkilerin en çok tür zenginliğine İspanya ve Portekiz’de rastlanmaktadır.
  Ancak doğal olarak tüm Akdeniz kıyılarında, hatta bunun uzantısı olan Japonya’ya kadar aynı enlem dereceleri arasında görülmektedir. Dünyada Avrupa, Kuzey Amerika, Kuzey Afrika ülkelerinde tarımı yapılmaktadır.
  Yeşil renkli ve hafif tüylü yaprakları bitkinin tabanında kürek, daha yukarı kesimlerinde mızrak biçimli olur. Bitkinin mart ayından başlayıp sonbaharın sonlarına değin açan sarı ya da turuncu renkli çiçeklerinde taçyaprakları, merkezden çevreye doğru düzgün yivler şeklinde sıralanırlar. Olgunlaşan çiçekleri 5-6 mm. uzunlukta, bej renkli ve virgül biçimli tohumlar verir. Güneşli yerleri; kum ve kil karışımı gevşek toprakları seven aynisafa çiçeği, öbür toprak türlerine de dayanır. Bitki tohumlarıyla çoğaltılır.

Aynısefa Kullanımı

  Bu bitkinin soğanları en az 1 sene ara ile kullanılmaktadır. Zira çiçeğini vermiş olan soğan ekilirse, bir daha ki seneye çiçek vermez. Türkiye’de Ege Bölgesin’de özellikle Karaburun ve Mordoğan’da yetiştirilmektedir.
  Aynisefa çiçeği saponin, karoten, acı esans, uçucu yağ, sterol, flavonit ve yapışkan bitki sıvısını içerir. Sarı ya da turuncu renkli taç yapraklarının yiyecekleri boyama özelliğinden yararlanılmak üzere, bunlar bazı yerlerde çeşitli yemek, kek, tatlı ve ekmeklere safran tadı içermeden safran rengi vermesi için katılır; yaprakları ise, salataların ve güveçte pişen yemeklerin üzerine serpilir. Kurumuş taç yaprağı-yaprak karışımından 1-2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyondan günde üç kez birer bardak içilmesi tedavi edicidir.

Aynısefa Faydaları

Aynısefa bitkisini faydalarını sayak gerekirse
  • Bedeni güçlendirici toniktir.
  • Midevidir; sindirim işlemini kolaylaştırır. Gastrit ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinin tedavisinde yararlı olur.
  • Kadınlarda aybaşını düzenler. Aybaşı ağrılarını hafifletir.
  • Safra söktürücüdür. Safra sorunlarının iyileştirilmesinde etkisini gösterir.
  • kozmetik olarak aynısefa kremi yapımında kullanılır ve aynı sefa kremi oldukça faydalıdır.


 

     

     

Hiç yorum yok: