13 Aralık 2012 Perşembe

Buzun Yarattığı Büyüleyici manzaralar

Kışın en çok sevdiğimiz yanı lapa lapa yağan kardır. Ancak dünyanın bazı yerlerinde yağan kar ve aşırı soğuk, sanat eserleriyle yarışabilecek güzellikte manzaralara sebep olur.

Buzun yarattığı büyüleyici manzaralar
1.Donmuş Gelgit Dalgaları ?

Görünüşüne bakıldığında gelgit dalgası gibi görünse de bu oluşumlar aslında hareket eden buzullar sonucunda meydana gelmektedir.



2.Zebra Buz dağları

Antarktika’da görülen bu çizgili buz dağlarını izlemesi oldukça keyiflidir. Mavi çizgiler, bir buz çatlağının içi erimiş suyla dolup hiçbir kabarcık kalmayacak şekilde aniden donduğunda oluşur. Bir buz dağı suya düşerken tuzlu su katmanı alt kısmında doğabilir. Alg açısından zengin olan bu su, yeşil çizgilere sebep olur. Kahverengi, siyah veya sarı çizgiler ise buz dağının alt kısmı deniz tarafından aşındırıldığında görülür.
Buzun yarattığı büyüleyici manzaralar
3.Donmuş Şelaleler

Ülkemizde de sık rastladığımız bu oluşumlar hava sıcaklığının aniden düşmesiyle katman katman donan su sonucu oluşur. Dünyada binlerce donmuş şelale görülebilir.
Buzun yarattığı büyüleyici manzaralar
4.Buz Çiçekleri

Buz çiçekleri, deniz bulunun yeni tabakalarında oluşur. Doygun buharın buz kırıklarından yukarıya çıkmasıyla meydana gelir. Soğuk havayla karşılaştığında ise donmaya ve içeriğindeki tuz kristalleşmeye başlar. Bu tür oluşumlar Antarktika gibi çok soğuk bölgelerde görülmektedir.
Buzun yarattığı büyüleyici manzaralar
5.Buz Mağaraları

Buz mağaraları, önemli ölçüde buz katmanı içeren oluşumlardır. Bir buz mağarasının oluşabilmesi için yıl boyunca sıcaklığının 0 derece altında olması gerekir. Dünyada çok sayıda benzeri bulunan buz mağaralarından Eisriesenwelt Buz Mağaraları/ Avusturya, resimde görülmektedir.
Buzun yarattığı büyüleyici manzaralar
6.Buz Daireleri

Çok nadir karşılaşılan bu doğa olayı sadece çok soğuk ülkelerde oluşabiliyor. Bilim adamlarına göre buz kıyıda değil suyun ortasına toplandığında bu manzara ortaya çıkabiliyor. Hafif akıntının bulunduğu bir nehirde böyle bir daire görülebiliyor.

Hiç yorum yok: