29 Aralık 2012 Cumartesi

Külah Tatlısı

 

 
Pişirme Zamanı dakika
Kaç Kişilik
Malzemeler
  • 2 yumurta (birinin sadece beyazı kullanılır)
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • Yarım su bardağı ayçiçeği yağı veya 80 gr.
  • 450 gr un

Dolgu Krenası için

    2 yumurta ve hamurdan kalan yumurta sarısı
  • 900 ml taze süt
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı şeker (250-300 gr) azar azar katılır.
  • 150 gr un
  • 1 vanilya - isteğe göre


Üzerine serpmek için:
  • Pudra şekeri
  • Çekilmiş ceviz
Hazırlanışı
  • Ekmek sodası çok az sirke (çorba kaşığı) içinde söndürüp, yoğurda katılır. Karıştırdıktan sonra, ayçiçeği yağı ve arkasından bir yumurta ve diğerinin de beyazı ilave edilir. Sonunda unu da ekleyip orta sertlikte bir hamur elde edene kadar yoğurulur. 15-20 dk oda sıcaklığında bekletilir. Elde edilen hamurdan yufka açılır (kolaylık için küçük parçalar kopararak çok az yağladığınız bir zeminde veya sini üzerinde küçük yufkalar açılır. Yufkanın kalınlığı en fazla 1mm olmalı. Bu yufkalardan 1cm genişliğinde şeritler kesilir. Bunları önceden yağlanmış külah kalıplarına dolanır. Sarma işlemi sırasında her şerit birazcık (1 mm kadar) diğerinin üstüne gelmeli, yani hafif üst üste binecek şekilde sarılması gerekiyor. Önceden 180-200 C ısıtılmış fırında hafif kızarana dek pişirilir ve daha sıcakken külahlar kalıplarından dikkatlice çıkartılır. Bir kaba (tepsiye) dizerek soğumaya bırakılır.

  • Kremanın Yapılışı : İlk sırada yumurtalar şekeri azar azar ilave ederek karıştırılır, daha sonra un ilave ederek kısık ateşte karıştırmaya devam edilir. Yavaş yavaş süt, tereyağı ve vanilya ilave ederek muhallebi kıvamında pişirilir. Ateşten alın biraz ılınmaya bırakılır. Biraz soğuduktan sonra külahlara doldurup, külahın açık kısmına çekilmiş ceviz serpilir, külahın yanlarına da, isteğe göre pudra şekeri serpilebilir.
  • ***Püf Noktaları :
  • 1) Külah şeritlerini sararken alt kısmında delik kalmamasına dikkat ediniz, krem oradan akabilir.
  • 2) Turuncu veya kırmızı gıda boyası ile ile külahları boyarsınız havuç görüntüsü elde edebilirsiniz.
  • 3) Hamurun yapılışı ile uğraşmak istemiyorsanız, milföy hamurunu 1 mm’ye kadar incelterek, şeritler halinde kesebilirsiniz.
  • 4) Kalıplara şeritleri en alttan başlayarak dolayınız.
  • 5) Külah kalıpları metaldir. Pasta malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz.

  • Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok: