13 Ocak 2013 Pazar

Höşmerim

Höşmerim Tatlısının Tarihi
Balıkesir’in Havran ilçesinde 500 yılı aşkın bir süredir farklı bir usulle hazırlanan sarı renkli bir tatlıdır
 
 
 
  İlk höşmerim üretimini Orta Asyadan göçler yolu ile gelen Anadolu Yörüklerinin yaptığı bilinmektedir ancak bu tatlının isminin ‘Peynir Tatlısı’ olarak halk arasında bilindiğidir.

  Havran’da ise Osmanlının ilk dönemine uzanan bu tatlıya “Hoşmerim” isminin verilmesi farklı bir hikâyedir.Höşmerime Osmanlı döneminden gelen bir isim konulmuş.Osmanlı Döneminde ki Türk aile yapısında bugünde geçerliliğini kısmen koruyan evli olan kadınlar eşlerine ‘Er’ veya ‘Erim’ diye hitap ederdi.Askerden dönen eşine yoksulluk nedeni ile evindeki mutfakta pek bir şey bulamayıp evde bulunan kendi ürettikleri peynir, irmik ve şekerden ilk kez yaptığı bir tatlıyı eşine ikram eder ve eşinin tepkisini bekler. Bu tatlıyı ilk kez hazırlayıp eşine sunan genç gelinin çekingen ve korkmuş bir şekilde eşine “Hoş mu erim?” diye sorar ve bu tatlının isminin buradan geldiğine inanılıyor.
  Günümüze ise bu tatlının adı ‘Hoşmu Erim’den değişikliklere uğrayarak ‘Höşmerim’ veya ‘Höşmelim’ adını alır. Yöre ile özdeşleşen bu höşmerim tatlısı bu gün artık Havran ilçesinın simgesi olur.

Malzemeler

  • 1 kg. teleme veya tuzsuz manyas loru
  • 2 adet yumurta
  • 1 kahve fincanı irmik
  • 2 su bardağı şeker(az gelirse arttırıla bilir)

Hazırlanışı

Peynir i çelik tencereye koyalım kısık ateşte üzerindeki suyu çekinceye kadar pişirelim. Üzerine 1 kahve fincanı irmik ve 2 adet yumurtayı atarak tekrardan karıştırarak pişirmeye devam edelim. En son 2 su bardağı şekeri ilave edip karıştıralım ve kapağını kapatıp dinlendirelim

Hiç yorum yok: