2 Ocak 2013 Çarşamba

Vucudumuzu Mutlu Edecek 30 Şey

 

Vucudunuzu mutlu edecek 30 şey
 

Vucudunuzu mutlu edecek 30 şey

Vücudunuzun daha iyi çalışması, daha formda olması için atabileceğiniz birçok küçük adım var. Ve üstelik bunların çoğu hiç zorlanmadan kolaylıkla uygulayabileceğimiz basit şeyler. Bu önerilere kulak verin ve hayatın tadını çıkarın!

ORGANİK BESLENİN

Yetiştirilmesinde kimyasal tarım ilaçları kullanılmayan bitkiler daha fazla besin içerir, tatları da daha güzeldir. Ayrıca hayvansal gıdaların yağsız olanlarını seçin. Çünkü bu gıdalarda toksinlerin esas olarak depolandığı yerler yağlı kısımlarıdır. Yürüyün, pedal çevirin.

CİLDİNİZİ KORUYUN

Sudaki klor cildinizi koruyan faydalı bakterileri de öldürerek cildi dış etkenlere karşı korumasız kılıyor, kireç ve diğer toksik maddeler de cildin yaşlanmasına neden oluyor. Duş başlığınıza taktırabileceğiniz bir duş filtresi ile cildinizle daha barışık bir su elde edebilirsiniz. Sert suyu yumuşatan, kloru elimine eden bu filtreleri, yapı marketlerinde kolaylıkla bulabilirsiniz.

ARABADA RİMEL SÜRMEYİN

Arabada rİmel sürmeyİn. UnutmayIn kİ gözlerle İlgİlİ kazalarIn en yaygInI rİmel fIrçalarIyla meydana gelİyor.

ELLERİNİZİ YIKAYIN

Su ve sabun, nezle-grip gibi birçok hastalığa karşı en iyi korumayı sağlar. Bu nedenle ellerinizi sık sık yıkayın, özellikle de yemeğe oturmadan önce!

DEMİRİNİZ BOŞA GTMESİN

Kahve, çay ve kırmızı şarabı yemeklerle birlikte değil yemek aralarında için. Bu içeceklerin içerdiği "tanen", besinlerdeki demirin vücut tarafından emilimini engelliyor.

EN İYİ ÇAMAŞIRI ALIN

Sutyen alırken, çok ince ya da sıkı askılar ve yanlış beden seçimi, boyun ve sırt ağrıları ile göğüste deformasyon ve sarkma dahil pek çok rahatsızlığa yol açabiliyor. Sütyen alırken rengi, deseni ya da ne kadar seksi göründüğü kadar sağlıklı olup olmadığına da gereken özeni gösterin.

DİYETLERE DİKKAT

Hızla kilo verdiren, vücudunuzu besinsiz bırakan katı diyetleri yapmaktan vazgeçin. Bunlar metabolizmanıza verdiği yıkımın yanı sıra saç sağlığınıza da kötü etki ediyor. Saç dokusu vücudunuzun en hızlı büyüyen dokularından biri. Vücut yeterli besin almadığında ilk zarar gören de onlar. Çünkü bu durumda vücudunuz otomatik olarak çok daha hayati organlarınızı besliyor, saçları ise gözden çıkarıyor...

FAZLA TELEVİZYON SEYRETMEYİN

Televizyon ya da bilgisayarınızı yatağa gitmeden bir saat önce kapatın. çünkü bu ekranların yaydığı mavi ışık, vücudumuzun ritmini düzenleyen melatonin hormonunun salgılanmasını engelliyor.

AŞIDAN KORKMAYIN

Gripten korunmak için sonbaharda (özellikle eylül ve ekim ayları) grip aşısı olun. Ayrıca unutmayın ki, çocukken olduğunuz bazı aşılar sizi hayat boyu korumaz. Tetanozdan difteriye, hepatit A ve B aşılarına kadar bir dizi aşıyı yaptırmak sağlığınız açısından büyük bir riski ortadan kaldırmak anlamına geliyor. Siz de bu konuda doktorunuzun görüşünü alın.

YOĞURT YİYİN SAĞLIKLI KALIN

Araştırmalar yoğurdun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, meme kanseri riskini düşürebildiğini ve mantar enfeksiyonlarına karşı koruyucu olduğunu gösteriyor.

TAZELENİN

Araştırmalar kısa bir kestirmenin stresinizi azalttığını ve sizi yenilediğini gösteriyor. Yalnız 30 dakikayı aşmamaya çalışın. Çünkü yarım saatlik bir kestirmeden sonra vücudunuz derin uyku aşamasına geçiyor. Eğer tam derin uykuya geçmeden uyanırsanız kendinizi daha taze hissedersiniz.

ZEYTİNYAĞI MUCİZESİ

Uzmanlar vücudumuzda birçok işlevi olan yağların mutlaka diyetimizin içinde olması gerektiğini söylüyor. Ama tabii ki, zeytinyağının da en sağlıklısını seçmemiz gerekiyor. Margarin, tereyağı ya da trans yağlar yerine doymamış yağ oranı yüksek olan zeytinyağını kullanabilirsiniz.

BROKOLİ YİYİN

Brokoli filizi Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre brokoli filizi, brokoliye oranla 50 kat daha fazla 'sulforan' içeriyor. Bu madde ise, araştırmalara göre, kanser hücrelerinin büyümesine engel oluyor. Filizleri özellikle salata ve çorbalarda kullanabilirsiniz.

TIRNAKLARINI KESİN

Tırnaklarınızı kesin. Unutmayın ki vücudumuzdaki mikropların büyük bir bölümü tırnak aralarında yuvalanıyor. Eğer kesmeye kıyamıyorsanız günde iki kez tırnak aralarınızı sabunla ve tırnak fırçasıyla yıkayın.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SÜS DEĞİL

Gözlüğünüz sezonun modasına tam olarak uyabilir. Ama eğer UVA ve UVB ışınlarına karşı korumuyorsa çöpe atın ve yerine yüzde yüz UV koruması olan sahici bir güneş gözlüğü edinin. Böylece ileride katarakt olma riskinizi azaltabilirsiniz. Ayrıca gözlüklerinizi kabında koruyun, kazağınızla ya da tişörtünüzle silmeyin. Çünkü oluşan çizikler gözünüze zarar verecektir.

KULAKLARI KORU

Kimi barların, klüplerin kapısında "Dikkat, içerideki ses düzeyi devamlı duyma bozukluğuna yol açabilir" uyarısını gördüğünüzde, belki de bunun sadece formalite gereği yazılmış olduğunu düşünüp ciddiye almıyorsunuz. Ancak konserlerdeki ya da havai fişek gösterilerindeki yüksek ses düzeyi, duyma duyunuza ciddi zararlar verebilir. Böyle ortamlarda bulunacağınız zaman kulaklarınıza "silikon tıkaç" takın. (Duyma cihazları satan dükkanlarda uygun bir fiyata bulabilirsiniz.) Ayrıca kulaklıkla müzik dinlerken müziğin sesini makul seviyede tutun.

FAZLA GÜNEŞLENMEYİN

Havuz kenarına yatıp saatlerce güneşlenmeyi kesin artık. 70'lerde yaşamıyoruz. Bronz bir tenin sağlığı, zenginliği ve harika bir deniz tatilini simgelediği o mutlu yıllar geride kaldı. Tüm bunlar biz ozon tabakasını delmeden önceydi....

GECE HAYATINA DİKKAT

Fazla uykusuz kalmayın, kendinizi fazla yormayın.

BALIK YAĞI TABLETİ

Balık yağı sadece saçlarınızı ve cildinizi güzelleştirmez aynı zamanda kalp ve damar hastalıkları riskinizi de azaltır. Uzmanlar günde 1 gram alınmasını öneriyor.

BU HAPLARI YUTUN

Yapılan bir araştırma Amerika'da insanların yüzde 80'inin yeterli beslendiklerini düşündüğünü, oysa gerçekte sadece yüzde birinin dengeli bir beslenme diyeti uyguladığını ortaya koymuş. Beslenme takviyesi için A, C, E ve folik asit içeren bir multivitamin kullanın.

İLAÇ İÇMEYİN

Her burnunuz aktığında ya da hapşırdığınızda doktorunuzdan size bir antibiyotik yazmasını istemeyin. Gereksiz antibiyotik kullanımı vücudunuzun mikroplara karşı direncini kıran ciddi bir yanlış alışkanlık. Ayrıca bu ilaçlar vücudunuzda bir çok fonksiyonu olan iyi bakterileri de öldürüyor ve başka rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. (Antibiyotik kullanımı sonrasında başlayan vajinal kaşıntılar bunun en tipik örneği.

BUNLARI ÖĞRENİN

Anne babanızdan ve yakınlarınızdan sağlıklarıyla ilgili bilgileri alın. Hangi hastalıkları geçirmişler, kronik rahatsızlıkları var mı? Belki de bir gün çok önemli olacak ve doktorunuzun daha kolay tanı koymasını sağlayacak bu bilgileri bir kenara not edin. Yağ, kas ve kemik oranınız Sadece kaç kilo olduğunuzu bilmek yetmiyor. Bedeninizin yüzde kaçının kemik, yağ ve kas olduğunu öğrenin. Bu işe yarayan tartılar hemen hemen bütün spor salonlarında bulunuyor. Kolesterol ve tansiyonunuz. Kolesterol, damar sertliğine sebep olan başlıca etkenlerden biri. 20 yaşından itibaren her beş yılda bir kolesterolünüzü ölçtürün. Tansiyon değerlerinizi bilmek de kalp damar sağlığınız açısından büyük önem taşıyor. Uzmanlar ideal tansiyonun 120/80 mmHg ve altındaki değerler olduğunu söylüyor.

DOĞAL OLANI SEÇİN

Evlerimiz plastik nesnelerle dolu. Plastik, oldukça dayanıklı bir madde. Ancak onun bu dayanıklılığı doğada da yok edilmesini zorlaştırıyor. Plastik yerine geri dönüşümlü ahşap ve kağıt malzemeleri seçin. Hem karbon etkisini azaltın hem de eviniz daha sağlıklı bir mekan olsun.

Hiç yorum yok: